Több transzfóbnak ítélt elemet is eltávolítottak a GTA V next-gen kiadásából

Egy rejtett poén és egy karaktermodell is kikerült a Grand Theft Auto V legfrissebb változatából.

A Grand Theft Auto V 2013-as megjelenésekor arra tippeltünk, hogy 2022-ben már legalább a hatodik, ha nem a hetedik részt fogjuk gyűrni, ám ehelyett GTA-fronton az az idei év nagy eseménye, hogy harmadszor is kiadták Michael, Trevor és Franklin kalandját, ezúttal PlayStation 5-re és Xbox Series-konzolokra igazítva.

Az új verzió többnyire olyan extrákat hozott, ami a legtöbb játékhoz ingyen szokott elérhetővé válni, de a GTA V szekere még mindig túl jól fut ahhoz, hogy a Take-Two ilyen nagylelkű legyen.

Elsőként egy redditező hívta fel rá a figyelmet, hogy a játékterem irodájából eltűnt a transzgender “szuperhőst”, Captain Spacetoy Interstellar Transgendert ábrázoló játékfigura. A cserélhető nemi szervvel promózott karakter helyére nem került új játék, csak a meglévő dobozokat rendezték úgy át, hogy ne legyen feltűnő a hiánya.

Később pedig Kristy Cloud, a Rockstar Games közösségi vezetője jelentette be, hogy eltávolították a játékból a bizonyos helyeken, kiváltképp a Cockatoo nevű klub előtt spawnoló drag queen karaktereket is. Maguk a modellek továbbra is elérhetők a Director Mode-ban, de a hozzájuk kapcsolódó dialógusokat kivágták.  Ezek alatt valószínűleg a főszereplők nekik címzett beszólásait (pl. hormonterápiára való utalást) kell érteni.

Ahogy azt Cloud is megjegyzi, a változtatásokra jó eséllyel az LMBTQ+ játékfejlesztőket tömörítő brit szervezet, az Out Making Games kérésére került sor, akik tavaly ősszel nyílt levélben sürgették a Rockstart, hogy gondolja át a transzfóbnak ítélt elemek szerepeltetését a GTA V új verziójában. Akárhogy is legyen, a történtek remekül jelzik, hogy mekkorát változott a világ: ami 9 éve még belefért a szándékosan polgárpukkasztó GTA-ba, annak ma már nincs helye a játékban.